','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

Ismert, hogy május 22-e a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás határideje. Jelenleg az adózó állampolgárok legalább fele nem él a lehetőséggel, hogy rendelkezzen adója 1+1 százalékáról. Így csaknem 8 milliárd forint nem jut el az alapítványokhoz, illetve vallási szervezetekhez.

Az ügyfélkapun keresztül elérhető elektronikus adóbevallás tervezetet már az adózók 96-97%-a használja, ezáltal minimálisra csökkent a kitöltési hibából eredő problémás esetek száma. Ez a módszer gyors és a kevésbé gyakorlottak számára is egyszerű, de mégis lehetnek típushibák, ezeket szedtük csokorba Kökény Norbert adótanácsadó segítségével.  (A szerk.)

Tapasztalatom szerint a leggyakoribb típushiba, hogy az adózók önhibájukon kívül hiányos vagy hibás értékeket adnak meg a kitöltés során. Amennyiben ezekre a jellemző esetekre odafigyelnek, akkor biztosan minden adóforintjuk a helyére kerül. Nézzük, mire figyeljünk a 2022-re vonatkozó, 2023-ban elkészítendő SZJA bevallás benyújtásakor?

  • Akik csak munkaviszonyból származott jövedelemmel rendelkeznek, azoknak szinte biztosan helyes az adóbevallás tervezete. Személyes elfogadás nélkül is élessé válik a tervezet május 23-án. Mégis érdemes áttekinteni, nehogy fizetendő adat szerepeljen a tervezetben! 
  • Azoknál, akiknek nem volt folyamatos munkaviszonya (vagy egyéb biztosítási jogviszonya) egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége keletkezhetett, amely kötelezettséget az adóhivatal automatikusan megjeleníti az adófolyószámlán. Tartósan külföldön dolgozó, Magyarországon lakcímmel rendelkező honfitársainknak biztosítási bejelentési kötelezettségük van, ennek időben tegyenek eleget.
  • Gyermekeiket külön nevelő szülőknél előfordul, hogy tévesen nyilatkoznak munkáltatójuknak az igénybe vehető családi adókedvezményekről. A közös érvényesítés lehetőségét össze kell hangolni, legkésőbb a bevallás beadásakor. Az elektronikus felület ellenőrzi és jelzi, amennyiben a szülői nyilatkozatokban ellentmondás van: a maximálisan igénybe vehető családi adókedvezmény összeget nem léphetik túl a külön élő szülők sem.
  • A személyi adókedvezményt is sokan elfelejtik, ennek alapja  számos ételallergia is lehet.  Értéke évről évre nő, 2022-ben éves szinten már 120 ezer forintot kérhetünk vissza a befizetett adónkból. Habár a háziorvosok egyre kevésbé igazolják a betegség (pl. ételallergia) meglétét visszamenőlegesen, hiszen számukra is évente adatközlési kötelezettséget ír elő a jogszabály, mégis megpróbálhatnak igazolást szerezni háziorvosuktól az évek óta meglévő ételérzékenységünkről.
  • Az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem megállapításakor érdemes  tételes költségelszámolást választani. Az elszámolható költségnél a rezsi költségeken felül ne feledkezzenek meg a bérbeadott ingatlan amortizációs költségéről sem!
  • A külföldi kifizetőtől származó (elsősorban) tőkejövedelmek bevallása problémás lehet, ne feledkezzenek meg az esetleges veszteségek feltüntetéséről sem, mert az a következő években feltételesen beszámíthatóak. 
  • Az 1+1% felajánlására továbbra is érdemes pár percet szánniuk, egyszerűen jó érzés adományozni, ez a lehetőség költségmentes, egyszerű, átlátható és biztosan célba ér az adományozott összeg.
  • A vallási közösségeknek tett 1%-os felajánlásuk évről évre automatikusan ismétlődik, a civil szervezeteknek tett felajánlást azonban  minden évben meg kell ismételni, ezért sokan továbbra sem rendelkeznek a civil szervezeteknek szánt 1 százalékról. Becslésem szerint emiatt legalább 8 milliárd forint marad a központi költségvetésben. Idén is közel 33 ezer szervezet várja a felajánlásokat, az eszja.nav.gov.hu oldalon egy perc alatt lehet a rendelkezést véglegesíteni. Fontos, hogy a május 22-i határidő jogvesztő, az éjfél után érkező felajánlások sajnos elvesznek.

Szerző: Szilágyi Adrienne


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //