','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

A Biatorbágyi Körkép 2023. évi áprilisi számának Híd rovatában „Építési” tilalom a külterületeken is címmel írtunk arról, hogy „a képviselő-testület 2023. március 30-án a most készülő új településfejlesztési és településrendezési tervre hivatkozva úgy döntött, hogy a népességnövekedést jelentősen befolyásoló kertes mezőgazdasági területek további beépíthetőségének is gátat szab a jelenlegi szabályozás felülvizsgálatáig”. A változtatási tilalom egyaránt érinti a Pecató, Katalinhegy, Ürgehegy, Szarvashegy, Kutyahegy, Öreghegy területeket.

Fórum a külterületeken élőkkel, élőkért

Az önkormányzat április 22-én, a TeSzedd! akciót követően (lásd: Biatorbágyi Körkép, Miénk itt a tér rovat) több külterületi helyszínen egyeztető megbeszélést folytatott az ott élőkkel a tilalom kapcsán. Tarjáni István polgármester és Barnáné Károsi Klára főépítész-helyettes a Katalinhegyen, a Pecató településrészen és az Ürgehegyen találkoztak az érintettekkel.

„A változtatási tilalom szándéka erre a területre az volt, hogy olyan szabályozást hozzunk, ami valamilyen módon a jelenleg teljesen szabálytalanul itt lévő építményeket szabályozottá és legálissá teszi” – mondta a polgármester.

A területen sokfajta épület van, amely nem lakhatás céljára épült, mégis többen életvitelszerűen laknak benne. Az önkormányzat célja tehát, hogy ezt a helyzetet megszüntesse, és törvényszerűvé, engedéllyel rendelkezővé tegye. A főépítész-helyettes asszony arra hívta fel a figyelmet, hogy a későbbi tervek elkészüléséhez, a beépítési paraméterek kialakításához az építészeknek szükségük van a területen élők véleményére, ezért is jött létre ez a fórum.

A változtatási tilalom legkésőbb a rendezési tervnek és a helyi építési szabályzatnak a képviselő-testület részéről való elfogadásakor szűnik meg, ez a szakemberek véleménye szerint egy év.

Útkeresés közösen

Vajon jót tenne-e a városnak, ha a jelenlegi üdülőövezeteinkben, illetve a beépítésre nem szánt hegyeinken latin-amerikai bódévárosok vagy sűrűn beépített lakóparkok jönnének létre? – teszi fel kérdést a májusi Körkép hasábjain Nánási-Kézdy Tamás képviselő, a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság elnöke.

Mindkét példa sarkított, de a jelenlegi folyamatok e kedvezőtlen irányokba vezetnek – írja. Más utat kell találni, amihez az első lépés a változtatási tilalmak elrendelése. Stratégiai döntésről van tehát szó a távolabbi jövő érdekében, miközben a tilalmak érintettjeinek többségét inkább a ma és a közvetlen holnap kérdései érdeklik. E szempontból pedig nem teljesen érthető számukra az érvénybe léptett korlátozás haszna és értelme.

E távolság áthidalása érdekében hívott össze három helyszínre – a Katalinhegyen, a Pecatónál és az Ürgehegyen – április 22-re fórumokat Tarjáni István polgármester, aki Barnáné Károsi Klára főépítész-helyettessel közösen tájékoztatta a számos érdeklődőt a változtatási tilalmak részleteiről. A fórumok leginkább a jelenről szóltak, tanulságuk pedig az volt, hogy a jövőről kell még sokat egyeztetnünk. Azért, hogy az minél inkább közös legyen – zárja sorait a képviselő.

Szerző: Király Ferenc, Nánási-Kézdy Tamás


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //