','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

Az elmúlt napok csapadékban bővelkedő időjárása, a sok eső gombabetegség okozhat fűben, fában, cserjékben, az egész kertben, sőt, még a veteményesben is. Amikor a fű gyenge, ritka és foltos, megváltozik a természetes színe, barna, sárga, foltok jelennek meg, akkor több mint valószínű, hogy beteg.

A leggyakrabban előforduló gyepbetegségek: a gombakörök és a rozsdabetegségek.
Kulcsfontosságú, hogy beavatkozás előtt helyesen ismerjük fel a probléma okozóját, mert az orvoslásuk különböző lehet. Tudni kell azt is, hogy számos tünet utalhat többféle gyepbetegségre, és több betegség is felléphet egyszerre.

Gombakörök (Marasmius) és rozsdabetegségek (Corticium sp.)
Egész évben fertőzhet, főleg magas páratartalom, vagy túlöntözés mellett.
Tünet: Kezdetben világosbarna, később sárgás elszíneződés látható. Párás időben a levelén kezdetben rózsaszín, majd egyöntetű piros elszíneződés tapasztalható.
Javaslat: A nyírási magasság csökkentése, gyepszellőztetés, és a gyepfilc vékonyítása, kiegyenlített tápanyag utánpótlás.

Rozsdabetegségek (Puccinia)
Nyáron fertőző, különböző rozsdafajok okozzák.
Tünet: Különböző színű, sárga-barna-fekete foltosodás képződik a levélen, amelyen spórák láthatók. A széllel, a fűnyírással, és a talpra ragadva terjed.
Javaslat: A köztesgazda Berberis (Borbolya- szúrós dísznövény fajok) eltávolítása vagy lecserélése, a felület időszakos kiszárítása, a gyepfelület gyengítésének elkerülése, lomblevelek állandó összeszedése.

Rozsdabetegségek (Ophiobolus)
A talaj meszezése és az egyoldalú tápanyag utánpótlás segíti elő a kifejlődését.
Tünet: Kezdetben 5-10 cm átmérőjű ovális körök alakulnak ki, melyek a szélükön, bronzos elszíneződést kaphatnak. A betegség előrehaladásával a foltok kiterjednek, elhal középen a fű, idegen füvek és gyomok telepednek meg az elhalt részeken. A betegség gombakörök módjára terjed, évről évre nagyobb körök formájában.
Javaslat: Vasszulfát permetezéssel növelhetjük az ellenálló képességét, a tápanyag utánpótlás ésszerűsítése.

Hópenész (Microdochium Gerlachia nivalis)
Jellemzően a hóolvadás után terjed nagyobb területeken, de tavasztól őszig fertőz.
Tünet: A levélen fehéres-szürkés-pirosas bevonat tűnik fel, a fertőzés aktív zónájában, kicsi ovális körök melyek 30 cm körülire nőnek majd összeolvadnak.
Javaslat: Kálium és vas alapú trágyák alkalmazása, megelőző vegyszeres permetezés alkalmazása, talajfelület szárítás, a gyepfilc, a lomb, és a nyesedék eltávolítása.

Levélfoltosság Helmintosporium/Drechslera)
Leginkább a hűvösebb hónapokban, azaz 15-20 C hőmérsékleten fertőz, magas páratartalom mellett.
Tünet: A levélen feketére színeződött szélű barnás foltok jelennek meg, melyek a fertőzés előrehaladtával nagyobbak lesznek, a foltok közepe teljesen elhal és sárgára színeződik. Jelentős fertőzés esetén a növény teljesen elhal, és hiányzó foltok keletkeznek a gyepen.
Javaslat: Használjunk magas kálium tartalmú trágyákat, és kerüljük a nitrogén tartalmat. A felületet szárítással, majd lyuggatással kezeljük, és szellőztessük a gyepet.

Dollárfolt (Sclerotinia)
Meleg időjárásban és magas páratartalomban jelenhet meg a fertőzés, amit a fűnyíróval, vagy a talpunkkal gyorsan áthordozhatunk. Különösen veszélyeztettek a Poa és Festuca fajták.
Tünet: Kb. 2 cm nagyságú, apró, sárgás elszíneződés keletkezik, amely később kicsit nagyobbá válik. Közelről, a levél szélén fehéres foltok láthatók.
Javaslat: A talajfelszín szárazon tartása, légmozgás beindítása, megfelelően beállított öntözés, és a gyepfilc eltávolítása.

Dollárfolt (Phytium)
Meleg időkben, nyáron fertőz. Több formában is megjelenhet a gyep korától függően.
Tünet: A fű csírázási fázisában a kikelt növény elhal, elszárad a levele, és a talajból könnyen kihúzható. Gyökerét sötétre elszíneződöttnek látjuk. Meglévő gyepeknél az eleinte különálló szürkés foltok összeolvadnak, és nagy fertőzött területekké alakulnak. Ebben a szakaszban a tünetek hasonlóak a szárazság idején tapasztalt jelenségekhez. Viszont az egyes növények alapos megnézésével látható a különbség. Könnyen kihúzható, gyökere sötétre színeződött, miközben a levél szürkés-sárgás árnyalatot kapott.
Javaslat: Reggel öntözzünk, hogy utána gyorsan felszáradjon a levél, egyúttal kerüljük a túlöntözést. Használjunk nagyobb adag káliumot. Ha sűrű a gyepállomány, akkor ritkítsuk gyepszellőztetéssel, csökkentsük a gyepfilcet.

Dollárfolt (Typhula)
tünet: Igazi téli betegség, a fertőzés gyakran a hótakaró alatt terjed el, és csak hóolvadás után vehetők észre a nagyobb kiterjedésű szürke foltok, amelyeken belül a növény elszáradt. Fertőzött gyepekben tavasszal gombostűfejnyi narancssárga pontok figyelhetők meg. A fertőzött felületek többnyire nem halnak el, és a tavasszal a melegek beálltakor regenerálódnak.
Javaslat: Növeljük a kálium mennyiségét, és kerüljük a késő őszi nitrogéntrágyázást. Így ellenállóvá tesszük a gyepet. A fertőzés esetén pedig tavasszal gyep szellőztessünk, és a nyesedéket semmiképpen se hagyjuk rajta.
Ez a fertőzés 12 óra alatt képes letarolni a teljes gyepet és károkat is okozhat a cserjékben virágzó növényeinkben.

A prevenció fontossága
Egy gombás fertőzés képes akár 48 óra alatt megsemmisíteni az addig csodás és egészséges gyepünket! Ha a gyep megbetegedett, akkor minél előbb szükséges a kezelése. A gombaölő permetszerek rövidtávon segítenek, azonban a talajban lévő hasznos gombákat is elpusztítják, amelyek a talajegyensúly elbillenését okozzák, ami viszont hosszútávon sajnos ismételten a betegséget okozó gombáknak kedvez.
Mit lehet tenni?
A helyes válasz a megelőzés:
– a talajegyensúly helyreállítása,
– a talajélet visszaállítása,
– tápanyagok folyamatos pótlása,
– a betegséget okozó gombák ellehetetlenítése.
A megelőzés egy folyamat; nem máról-holnapra jön létre a gyep számára az olyan egészséges környezet, amiben ellenállóvá válik és nem betegszik meg. Azonban: ha mindig csak a tünetet kezelik, akkor a folyamatok egyre rosszabb irányba haladnak és végül rengeteg munkával sem lesz még középszerű sem a valaha csodás gyepünk. A megfelelő környezet létrehozása számos tényezőtől függ, ezért nincs olyan pontos időmeghatározás, ami megállná a helyét. Célszerű a kertdiagnosztika fontosságát mérlegelni a hosszútávú jó eredmény eléréséhez.

szerző: Marsal Szilvia


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //