','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

A nagy esőzések nem kímélik a kiskertet sem, itt is könnyen megjelenhetnek a gombás megbetegedések, amelyek ellen kizárólag megelőzéssel védekezhetünk.

Idén a moníliás megbetegedések vannak jelen a csonthéjasoknál, úton útfélen találkozhatunk a petyhüdt barnás virágokkal és a sápadt ágvégekkel. A készítmények tekintetében a tavalyihoz képest alig van változás. Most is a III. kategóriás, felszívódó gombaölő hataóanyagok engedélyezettek a kajsziban, a cseresznyében, a meggyben és az őszibarackban monília ellen. Több biostimuláló készítménynél leírták a moníliák elleni mellékhatást. A növény ellenálló képességét növelik, és ezzel segítenek minket a küzdelemben. Fontos több figyelmet fordítani talajunk építésére.

Az „egyszerű anyagok” közül őszibarackban és cseresznyében a csalán kivonatát is tudjuk alkalmazni többek között a moníliás virágfertőzés ellen. Amennyiben mégis megtörtént a fertőzés, azt már a sziromleveleken, a bibén vagy a porzókon is láthatjuk – apró, barna foltok alakjában. A sziromlevelek petyhüdtekké válnak. A kajszivirágok tövénél apró mézgacseppek is megjelenhetnek. Később az egész virág elbarnul, nagyrészük elszáradva a fán marad. Ez a meggynél különösen feltűnő. Ekkor már a vessző belsejében terjed a kórokozó. A vesszők elszáradása gyakran megáll, nem folytatódik a vázágak és a törzs felé, de a szakirodalom a teljes fapusztulást sem zárja ki. A gyors metszés segíthet! A fertőzött rész alatt 20-30 cm-el kell levágni a száradás tüneteit mutató vesszőt, ágat. A cseresznye, az őszibarack, a mandula, egyes szilva fajták és számos dísznövény is károsodhat a virágfertőző moníliától.

Kedvenc sövénynövény a babérmeggy.

Babérmeggy sztigminás levéllyukacsosodása
Gazdanövények: babérmeggy, cseresznye, sárgabarack és szilva.
Tünetek: A levélzeten élesen körbe határolt foltok jelennek meg, amelyek később kihullanak, ezért a levélzeten nyílások maradnak. A hajtásokban kéreg nekrózis lép fel, amely gyantafolyást okoz.
Kórokozó: Egy törmlősgomba, amely esős időben súlyos fertőzést okozhat, főleg tavasszal.
Hatása a növényre: Esztétikai értékcsökkenés, levéllyukacsosodás miatt. Kevesebb virágkezdeményezés, csökkent virágzat. Az ismételt többszöri fertőzés a fiatal növények elhalását okozza.
Védekezés: Az ősszel lehulló lombozat összegyűjtése, megsemmisítése. Kora tavaszi szisztemikus, fungicides permetezés. Ez már meglévő, kialakult betegség esetén is alkalmazható.
Megfelelő életkörülmények biztosítása.

Babérmeggy lisztharmat
Gazdanövény: babérmeggy és egyéb lomblevelű fajok.
Tünetek: Fehéres foltok vagy bevonatok a levélzet felszínén.
Kórokozó: Élősködő lisztharmatgomba, amely micéliummal vonják be levélzetet. A levelekbe a hifákkal hatolnak be és kiszívják a nedvet.
Hatása a növényre: Levél elszíneződés, korai levélhullás. A fiatal növényeket a fertőzés gyakran elpusztítja. A fertőzött levélzet. Fagyra érzékennyé válik.
Védekezés: Elsődlegesen megelőzés jellegű. Kialakult fertőzés esetén a növény orvosolható. A fertőzés megjelenése májustól, októberig tart.

Kikerültek a Leanderek, mindenki kedvelt virágzó növénye is.

Sztemífiliumos levélfoltosság
Gazdanövények: Leander és különféle lomblevelű dísz és haszonnövények.
Tünetek: Elsősorban a leander idősebb levelein sárgás foltok jelennek meg, amelyek később elbarnulnak, elfeketednek. A levélzet a fertőzés következtében idővel hullani kezd.
Kórokozó: Egy gombafaj.
Hatása a növényre: Esztétikai értékcsökkenés a levelek elszíneződése és hullása miatt.
Védekezés: Legfontosabb a megelőzés, a későbbi probléma (levélfoltosság, levélhullás) megelőzése érdekében. Megfelelő életkörülmények biztosítása. A betegség észlelése után permetezés.

Aszkohitás levélfoltosság
Gazdanövények: Leander és egyéb növények.
Tüneti leírás: Kisebb vagy nagyobb kiterjedésű barnuló foltok a leveleken és a szárakon. Az előrehaladott fertőzés hatására a levélzeten száradási tünet figyelhető meg. A fertőzés mértékétől függően részleges vagy teljes növény elhalás.
Kórokozó: Egy gombafaj.
Hatása a növényre: Eleinte esztétikai értékcsökkenés, barnuló levélzet és hullás. Idővel részleges vagy teljes növénypusztulás.
Védekezés Legfontosabb a betegség megelőzése, megfelelő életkörülmények biztosításával. Betegség diagnosztizálása után a lehető legrövidebb időn belül a fertőzött részek eltávolítása és permetezés.

Baktériumos betegség (Pseudomonászos rákosodás)
Gazdanövény: Leander.
Tüneti leírás: Eleinte apró, majd nagyobbá váló belül sötét színű, szabálytalan alakú daganatok a leveleken, amely az egész növényben elterjed. A betegség levél és virágtorzulást okoz, elfeketedő virágzat.
Kórokozó: Egy baktérium faj.
Hatása a növényre: Esztétikai értékcsökkenés a levelek, ágak, virágok, torzulása miatt. Részleges vagy erőteljesen előre haladott fertőzés esetén teljes növénypusztulás. Kéregtorzulás, sejt burjánzás az ágakon.
Védekezés: Sajnos valamilyen ok miatt kivonták a forgalomból a betegségre ható permetszert, ezért a legfontosabb teendő a megelőzés. Lehetőleg csakis egészséges leandereket vegyünk.
Biztosítsunk a növény számára megfelelő életkörülményeket. Ha több leanderünk van és ezek közül valamelyiken a betegség kezdetleges tüneteit észleljük, haladéktalanul távolítsuk el azt az ágat, amelynek a levélzetén, törzsén megjelent a fertőzés. Az ág levágása után fertőtlenítsük a vágó eszközt (metszőolló, ágvágó, olló), csakis ezután folytassuk a metszést. Ügyeljünk arra, hogy csakis meleg időben metsszük a leandert, mert a nedves időjárási körülmény kedvez a fertőzés kialakulásának.

Szerző: Marsal Szilvia


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //