','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

A Városünnep hivatalos megnyitójának forgatókönyve évről-évre azonos: Tarjáni István polgármester köszönti a biatorbágyiakat és a testvértelepülésekről érkező delegációkat. Ezt követően kerül sor a díjátadókra, nevezetesen a Szép Porta Biatorbágyért, a Biatorbágyért, illetve a Biatorbágy Városért – Életműdíj elismerések átadására.

2023-ban a Szép Porta Biatorbágyért díjat a Fekete porta, Arany János utca 26. kapta.

„A jelentős szintkülönbséggel rendelkező saroktelken részben kortárs, részben pedig modern stílusokat magán hordozó épületet lépcsőzetes kialakítású zöldfelület öleli körbe. A szervesen együtt élő épület és kert megjelenésében uralkodó naturális anyaghasználat a homlokzati felületeket barátságossá, ugyanakkor határozott karakterűvé teszi. Előkertje szépen kialakított, játszórésszel megtört. A garázs fölötti rézsűoldal előnyös vegyes növénykiültetésével kellemes és esztétikus látképet biztosít. A hátsókert teljes egészében haszonkerti funkcióval ellátott. A kis parcellák a terep adottságai miatt csak kézimunkával művelhetőek, mégis kifogástalan módon kezeltek. Az itt lakók gondosan ügyeltek a saroktelek jól látható részeinek szép kialakítására. A rendezett kert és karbantartott ház harmóniát, nyugalmat áraszt és láthatóan kellemes életteret biztosít az itt lakóknak.”

 

A Biatorbágyért díj ez évi kitüntetettje Molnár János, a Városgondnokság vezetője.

2012-ben Biatorbágy Város Önkormányzata Városgondnokságának vezetőjeként állt a köz szolgálatába, majd rövid idő alatt átszervezte az addigi gondnoksági csoportot, tettre kész és megbízható, önálló hivatali egységet hozva létre. Saját maga alkotta kreatív kertészeti tervei alapján valósult meg Biatorbágy mára országos ismertséget szerzett Viadukt körforgalmi csomópontjának virág- és zöld növény díszítése, a Szarvasugrás körfogalom és a Szentháromság szobor körüli kertészeti kialakítás ugyancsak. Értő gondoskodásával és Rigó Zoltán helyi borász szakmai segítségnyújtásával alakult ki az ürge-hegyi Pátria Pince környezetében a város saját tulajdonú szőlőskertje és nyújtja a város borát rendezvényeinken. Saját készítésű pálinkái, likőrjei és más párlatai a hazai versenyek mellett Európa és a világ legrangosabb megmérettetésein is számtalan legmagasabb szintű díjat érdemeltek ki, ezzel is öregbítve Biatorbágy jó hírnevét. […] Szakmai és emberi hozzáállása, következetes és hiteles személyisége, valamint városunk közösségéért felelősségteljesen végzett munkája méltán érdemesíti őt a Biatorbágyért kitüntetésre.

A Biatorbágy Városért – Életműdíjat Fehérné Andrész Edit és Andrész Zoltán kapta.

„ […] Az Andrész cukrászda családi vállalkozásként nyitott meg 1993-ban Anrész Mátyás és gyermekei a cukrász végzettségű Andrész Zoltán és Fehérné Andrész Edit közreműködésével családi vállalkozásként. Cukrásztermékeikkel számos hazai és nemzetközi versenyen indultak, amelyeken több említésre méltó eredményt értek el. 2001-ben a Zoltán által megálmodott Monaco, az Év fagylaltja díjat nyerte el, 2019-ben pedig Rómában kapott közönségdíjat Karamell Álom nevű fagylaltjuk. Zoltánra magasrangú szakmai versenyek zsűrijében is számítanak, így az Év bejglije, vagy éppen Magyarország tortájának kiválasztásában. Edit hitvallása, hogy aki betér ajtajukon, az vendégként a süteményeken túl is kapjon valamit. Fontos, hogy Biatorbágyon, ahol élnek és dolgoznak örömet okozzanak süteményeikkel, fagyalaltjaikkal, pékáruikkal. Sütőipari és cukrászati tevékenységük immár generációkon átívelő helyi hagyomány. Az éppen harminc éve mintaszerűen működtetett Andrész cukrászda Biatorbágy jóhírnevét öregbíti, jelentős helyet foglalva el településünk kulturális, gasztronómiai értékei között. Edit és Zoltán a családi örökséget folytatva elkötelezett lokálpatrióták, támogatói a helyi közösségi életnek, hagyományos és hagyományteremtő rendezvényeknek. […]”

Szöveg és kép: Király Ferenc


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //