','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

Milyen hatással van a forróság kedvenc növényeinkre?

Hőségriasztás van! A forróság nem csak az embereknek, de növényeinknek is extra megterhelést jelent. A nagy meleg elképesztő károkat okozhat, így nem meglepő, hogy az állatok és a növények is kaphatnak hőgutát. A hőguta nem más, mint egy magas hősokk. A keringési rendszer fokozatos összeomlása extrém meleg esetén. Az egyetlen megoldás a megelőzés. A növények esetében is a folyadékbevitel a legfontosabb, de hogyan? Kizárólag késő este és/vagy kora hajnalban locsoljunk mély áztatással, hogy napközben legyen tartalék, de figyeljünk arra, hogy a tűző napban már ne tocsogjon a növény a vízben, mert megsütjük a gyökérzetet.

A balkon ládák esetében is vigyázzunk a pangó vízre, mert ahogy írtuk, jön a kukta effektus. A napközbeni forróság felhevíti az edényt és természetesen a benne lévő víz felforr, megfő a gyökérzet és a növény sorvadásos kiszáradásban elpusztul. Gyepek estében tévhit, hogy sok apró locsolással segíthetünk a területnek. Itt is sokkal jobb az áztató öntözés, amellyel eddzük a növényt, hogy a gyökere minél mélyebbre menjen, ellenálóvá váljon. Nagyon fontos a gyep esetében is, hogy a lehűlt vagy még fel nem melegedett légkörben öntözzünk. Ha a meleg talajt meglocsoljuk, garantált az igazi lufi effektus: megjelennek a gombás megbetegedések a gyep felületén. Nagyon hamar találkozhatunk moníliával vagy más gombás spóra szaporodással.
Tehát ritkán, de sokat kell locsolni a gyepet.

Csak az öntözésről beszélünk, de a szép gyep alapja a rendszeres vágás. Ha esős időben hosszúra hagyjuk a fűszálakat, akkor könnyen berohadhat a gyepszőnyeg, mert nem tud kiszáradni. Az egészségesebb gyep érdekében tanuljunk meg mélyebben és ritkábban öntözni! Elég hetente kétszer, háromszor, de akkor árasztással alaposan! A mennyiség természetesen változhat a helyi időjárási viszonyoktól, a talajtípustól, a fűfajtól is. Itt fontos megjegyeznem, hogy a homokos talajt naponta indokolt öntözni, mert könnyen elfolyik a víz. Ha ritkán és mélyen öntözzük, akkor a fű gyökerei mélyebben kezdenek el nőni a talajban. Ez segíthet abban, hogy pázsitunk aszályos időszakokban is egészséges maradhasson.

Nagyon divatosak a szürke vagy antracit zúzalékkő takarások, amelyek könnyen felmelegednek, így forrón tartva a növényzet gyökereit. Sokkal növénybarátibb a mulcs, levágott fűnyesedék vagy fachips takarások. A növények esetében nem mindig a szebb a jobb. Ne feledjük az aszály nem csak a talajban van jelen, hanem a légkörben is, így a kényesebb növényeinket árnyékolással védjük kertünkben.
… és a legfontosabb: Gondos kertész magára is ügyeljen a kertjében!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //