','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

Biatorbágy a hidak városa. Mi azokat a pontokat és megoldásokat keressük, amelyek az itt élőket összekötik egymással. Ugyanígy az áthidalást, a barátságot, a testvéri kapcsolatokat építjük és szorgalmazzuk azokon a településeken, amelyekkel szerződéseken alapuló, szoros együttműködésekre léptünk.

Testvérvárosaink küldöttségei általában a városünnepünkre látogatnak el hozzánk. A nyár pedig a biatorbágyiak viszont látogatásának ideje. Idén eddig – a korábbi nagydobronyi utakon túl – három testvértelepülésünkre sikerült ellátogatnunk. Lelkiekben, tapasztalatokban mindenhonnét gazdag útravalóval térhettünk haza.

Magyarként a határainkon túli magyarok között lenni mindig feltöltődést, hitbéli megerősödést jelent. Mindemellé társul az a nehezen körbeírható, határtalan és mélyről jövő szeretet, amivel fogadják a városunkból érkezőket.

Így volt ez június 24-én a Horváth Tamás polgármester által vezetett csallóközi Alistálon is, ahol a Szakadáti László által létrehozott sportkapcsolat mára települések közötti testvérkapcsolattá fejlődött. A helyi sportpálya mellé szervezett, nagyon jó hangulatú falunapon módom volt köszönteni Biatorbágy nevében a jelenlévőket: többek között azt kívántam, hogy kísérje testvértelepüléseinkkel közös utunkat a békesség és az összefogás ereje.
Amiként a magyar és magyar közötti egyetértés és összekapaszkodás példáját élhettük át Alistálon, ugyanezt érezhettük Székelyföld szívében, Gyergyóremetén is, ahol Laczkó-Albert Elemér polgármester irányítása alatt épp a gázbevezetés nehézségeivel küszködik az egyébként az elmúlt bő két évtizedben csodaszámba menő fejlődésen átment – immáron működő repülőtérrel is rendelkező – település. „Szülőfalumat gyermekeim szeressék” – ez a Balás Jenő remetei születésű geológus végrendeletéből származó idézet volt a vezérfonala a július 8-9-én megtartott idei gyergyóremetei falunapoknak. E jelmondat volt a címe annak a helytörténeti forráskötetnek is, amelybe ötvenöt, magyarázattal ellátott dokumentumot válogatott be Gyergyóremete elmúlt fél évezredéből Nagy József történész, és amit szintén először a falunapokon vehetett kézbe először az érdeklődő közönség. Az ifjúság helyben tartásának feladatát emelte ki a dísztanácsülésen elmondott beszédében Laczkó-Albert Elemér is. Az ünnepi alkalom során átadott egyik díj, önkormányzati elismerés szintén egy olyan fiatal házaspárnak jutott, akik sikeres gazdálkodással tudták megoldani Remetén a megélhetésüket és a jövőjüket.

Egy héttel később, július 15-én kezdődött a legrégebben, 34 esztendeje meglévő, Kelemen Gáspár és Franz Bruckner által létrehozott testvérvárosunkban, a baden-würtembergi Herbrechtingenben a szintén két napos városünnep. A Biatorbágyi Ifjúsági Fúvószenekar és Füzes Néptáncegyüttes a város honlapján már előzetesen csúcspontként beharangozott fellépései és a biatorbágyi lángos idén is hatalmas sikereket arattak. Daniel Vogt polgármester és munkatársainak figyelmes vendégszeretét mindvégig érezhettük. Sok tanulságot és követendő példát hozhattunk magunkkal, és azt – a Tarjáni István polgármesterünk által odakint is elmondott – üzenetet, hogy ha van hozzá szándék és akarat, ennek a kapcsolatnak a múltja és jelene mellett a jövője is erős marad.

Nánási-Kézdy Tamás


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //