','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

A Biatorbágyi Körkép szeptemberi számában megjelent cikk szerkesztett változata.

1840. augusztus 29. a nap, amikor Magyarországon először készült nyilvános eseményen fénykép – vagy ahogyan akkor nevezték dagerrotípia. Ennek tiszteletére rendezik meg évente Magyar Fotográfia Napja ünnepségét.

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) minden esztendőben rendez olyan fotókiállítást, ahol a fotósok bemutathatják legújabb alkotásaikat. 2022–2023 fordulóján másodszor is meghirdették az Év Magyar Fotója – Év Magyar Fotósa fotóművészeti pályázatot. Összesen 2809 kép érkezett, ebből 101 került vetítésre. Az Év Magyar Fotója fődíjat az egyes kategóriákban győztes fotók közül választotta ki a zsűri, ez DERENCSÉNYI ISTVÁN SZINKRON című alkotása lett (kiemelt képünkön). A pályázat másik fődíját, az Év Magyar Fotósa címet a legeredményesebb alkotó nyerte el nyolc képpel: LŐRINCZ FERENC LŐRINC búvárfotós.

A Magyar Fotográfia Napi rendezvénynek volt egy másik jubileuma is: negyven éves a MAFOSZ, amelyet 1983-ban Szolnokon alapította meg 33 fotóművészeti alkotócsoport. Napjainkban közel nyolcvan tagszervezetében 1600 autonóm alkotó tevékenykedik. Az ország jelenleg egyetlen olyan szervezete, amely közösségi fotóművészeti tevékenységet folytat. A jubileumot egy negyvenéves összefoglalóval, valamint a 40. MAFOSZ Szalonnal ünnepelték. A fotóművészeti szalonon nemcsak a fotósok mutathatták be alkotásaikat, hanem a résztvevő alkotócsoportok is összevethették alkotóműhelyeik tudását. A tárlat az autonóm kortárs fotográfiának egyik legfontosabb összefoglalója.

A szalon egyéni versenyében különdíjban részesült Bozsik József (Kecskeméti Fotókör) Demencia című képe és különdíjat kapott Gergó András (Győri Fotóklub Egyesület) Formák c. alkotása. A 3. helyen Kékesi Henriett (Biatorbágyi Fotóklub Egyesületi) végzett, Szabad egy táncra képe, 2. helyezett, Lőrincz Ferenc Lőrinc (Compur Fotóklub) Búvárúszó alkotása. Győztes lett Alagi Mihály (Bakony Fotóklub) Arc II. című fotójával. A klubok versenyében első a nagyváradi Varadinum Fotóklub.

A Magyar Fotográfia Napjához kapcsolódó ünnepségsorozaton adták át az Év fotóművészeti alkotócsoportja kitüntetést – nyertese a pécsi Mecseki Fotóklub. Az Év fotográfusa elismerést Nádudvari Zsolt, a Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tagja vehette át.
E napon tartották a szövetség kitüntetéseinek, fotóművészeti diplomáinak az átadását is. A MAFOSZ tagszervezeteiben eredményesen tevékenykedő és eredményes fotóművészeti alkotómunkát végző fotósok közül az idei első félévben heten nyerték el e címet.

Az alkotókat  Nánási-Kézdy Tamás, a Biatorbágyi Értéktár Bizottság elnöke köszöntötte. (A szerk.)

Horváth Imre


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //