','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

Már napi 20 perc séta elegendő, hogy a mozgás pozitív egészségügyi hatásai érvényesüljenek. Mutatjuk is, melyek ezek!

Sportszakemberek szerint a gyaloglás a legtermészetesebb tevékenység, ami mindenki számára hozzáférhető: nincs szükség speciális készségekre, sőt még sportfelszerelésre sem. Intenzitása, időtartama és gyakorisága könnyen hozzáilleszthető fittségünkhöz, aktuális fizikai és pszichés állapotunkhoz, ráadásul a gyaloglás közbeni sérülés esélye is nagyon alacsony. A séta a legideálisabb és legegyszerűbb módja, hogy az ülő életforma negatív hatásait kivédjük és annak is, hogy a testünket hozzászoktassuk a rendszeres fizikai aktivitáshoz. De nézzük csak, mit mond a tudomány, miért érdemes ezt a laza mozgásformát mindenkinek beiktatni a mindennapokba!

Sétával kordában tarthatjuk a kilóinkat

A biofizika törvénye, hogy minden, az alapvető tevékenységünkön felüli fizikai tevékenység végzéséhez energiára van szükségünk, így bármilyen tempójú és mennyiségű séta plusz energiafelhasználást jelent. Ebből adódik, hogy a rendszeres séta alkalmas az egészséges testsúly fenntartására, ráadásul van még egy előnyös tulajdonsága, mégpedig az, hogy fokozza az anyagcserét.

Tudta? Másfél kilométerenként akár 100 kalóriának is búcsút mondhatunk. Tehát anélkül, hogy bármit is változtatnánk az étrendünkben, ha napi 3 km-t sétálunk, fél kiló mínuszra számíthatunk minden harmadik héten. Ha pedig naponta egy órát töltünk gyaloglással, az 29%-kal csökkenti az elhízásra és a diabéteszre való esélyeinket!

Megelőzhetjük a csontritkulást

A gyorsabb tempójú gyaloglás, amely dinamikus aerob gyakorlatnak számít, fokozza a vázizomzat aktivitásában szerepet játszó enzimek aktivitását, így például a nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL) metabolizmusát és mivel a séta „saját testsúllyal végzett” sporttevékenység is egyben, így minden életkorban hozzájárul az egészséges csonttömeg és ezen keresztül a csontok szilárdságának növeléséhez.

Javíthatjuk az állóképességünket

A legalább fél órán át végzett és a megszokottnál gyorsabb tempójú gyaloglás fejleszti és fenntartja a fizikai erőnlétet, ezáltal növeli a szív- és érrendszer kapacitását és az általános állóképességet. A lábak, a végtagok és az alsó törzs izmai megerősödnek, melynek következtében megmarad a fő ízületek rugalmassága, javul a testtartás.

A séta javítja a hangulatunkat és kiváló stresszűző

Séta közben a vérkeringésünk felpezsdül, a véroxigén-szintünk javul, a testünket elárasztják a boldogsághormonok: a szerotonin, az endorfin és a dopamin. Ettől nem csak jobb lesz a kedvünk, de a feszültség is csökken bennünk. Kutatások szerint napi 20 perc könnyed sétával még az alvásunk minőségén is sokat lendíthetünk, könnyebben el tudunk aludni, nyugodtabb lesz az álmunk, reggel pedig kipihentebben ébredünk.

Betegségmegelőzésben is verhetetlen mozgásforma

A New England Journal of Medicine szaklapban jelent meg az a tanulmány, amely szerint, ha valaki hetente ötször legalább napi fél órát sétál, annál 30 százalékkal ritkábban alakulnak ki szív- és érrendszeri betegségek, illetve keringési rendellenességek. Ma már számtalan kutatás és tanulmány is alátámasztja, hogy a gyaloglás jelentős szerepet játszik többek között a szívinfarktus megelőzésében, a teljes halálozási arány csökkentésében, a cukorbetegség, a depresszió, egyes rosszindulatú daganatok, a magas vérnyomás, a mozgásszervi megbetegedések kezelésében, valamint a szívinfarktus utáni rehabilitációban és a krónikus légúti betegségekben egyaránt.

Forrás1; Forrás2

Szerző: Jean Orsolya


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //