','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

Sokan gondolják azt, hogy kávézni egészségtelen, de hogy ez mennyire nem igaz, már számtalan kutatás is bebizonyította. Tudta például, hogy tele van antioxidánsokkal, értékes tápanyagokkal és több gyógyszernek is fontos hatóanyaga?

Persze nem buzdítunk arra senkit sem, hogy literszám döntse magába a kávét, hiszen a mennyiség ebben az esetben is kiemelten fontos! Mert aki már éhgyomorra megiszik egy méregerős feketét, majd a nap során ezt még hatszor vagy akár nyolcszor is megismétli, az bizonyosan minden, csak nem egészséges. Viszont napi 2-4 csészényi elfogyasztásának komoly egészségügyi előnyei lehetnek a legújabb kutatások szerint. Lássuk csak, pontosan melyek ezek!

  • A kávé sok esszenciális tápanyag forrása. Ilyenek például a riboflavin (B-2 vitamin), pantoténsav, mangán, kálium, magnézium és a niacin.
  •  Rövid távon, mértékletesen fogyasztva a koffein természetes stimulánsként fokozza a koncentrációs készséget és az éberséget és ugyanez a jótékony hatása érvényesül mozgás közben is. A kávé ugyanis serkenti az izomműködést és fokozza a mozgékonyságot. Hogyan működik? A koffein közvetlen metabolikus hatást gyakorol az izmokra, így növeli az állóképességet. Energizál és élénkít, valamint javítja a hangulatot és a közérzetet.
  • Hosszú távon javítja az agy, a szív, a bőr és a vese véráramlását (igaz, ez csak mérsékelt fogyasztás esetén igaz). Amikor bőséges étkezés után azt tapasztaljuk, hogy teljesen elnehezülünk, érdemes egy kávét meginni, mert azáltal, hogy az agy több vért kap, elűzhető vele a ránk telepedő álmosság is. Ezen kívül serkenti a szívműködést, a veseerek tágítása révén pedig enyhe vízhajtó hatású.
  • Az első számú halálozási okként számon tartott rák bizonyos sejtek elburjánzásával alakul ki. A kávé két típusának megelőzésében lehet hatékony. Ezek a májdaganatok és a végbélrák. A kávéfogyasztók 40%-kal alacsonyabb valószínűséggel szenvednek májrákban életük során, valamint a napi 4-5 kávé elfogyasztása 15%-kal csökkenti a végbéldaganat kialakulásának kockázatát.
  • Megfigyelte már, hogy bizonyos fejfájás és megfázás elleni gyógyszerek egyik hatóanyaga a koffein? Ez azért van, mert értágító hatásánál fogva képes enyhíteni a fejfájást.
  • A koffein minden egyes fogyókúrás étrend-kiegészítő szerves részét képezi. Jó okkal, hiszen egyike azon kevés természetben is előforduló anyagoknak, melyek bizonyítottan hozzájárulnak a zsírégetéshez. Tény, hogy 3-11%-kal gyorsítja az anyagcserét, illetve a zsírégetéshez 10%-kal járul hozzá az elhízott, és 29%-kal a normális testalkatú kávéfogyasztóknál.
  • Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint a rendszeres kávéfogyasztóknál alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek, a szélütés, egyes rákos megbetegedések, valamint bizonyos máj- és gyomor-bél rendszeri betegségek kockázata. Ahhoz azonban, hogy a kávé jótékony hatása érvényesüljön, napi 3-4 csészényit kell elfogyasztani belőle.
  • Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatása szerint a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a depresszió, a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás és a kávézás is segítségünkre lehet. Több klinikai tanulmány is kimutatta, hogy a kávéimádóknál 65%-kkal kevesebb valószínűséggel jelentkezik az Alzheimer-kór.

Persze egyáltalán nem mindegy, mennyi kávét iszunk, mert míg bizonyos mennyiségben előnyös hatásai érvényesülnek, ha túl sokat fogyasztunk belőle, ez a tendencia visszájára fordul és inkább árt, mint használ. Ugyanakkor vannak olyan egészségügyi állapotok és betegségek, melyek egyenesen tiltják a koffein rendszeres fogyasztását, ilyen például a magas vérnyomás vagy a mellékvese-kimerülés szindróma. A hivatalos irányelvek napi 400 milligramm koffeinnél húzzák meg a határt, melynél a kávé fogyasztása még nem jár káros mellékhatásokkal. Viszonyításként, egy csésze erős eszpresszóban 50-175 milligramm koffein van, míg egy hosszú kávé körülbelül 40-80 milligrammot tartalmaz. És nagyon fontos az is, hogy miután megittunk egy csésze kávét, tegyük szokásunkká, hogy egy nagy pohár vizet is elfogyasztunk, a koffein ugyanis erősen vízhajtó hatású.

Forrás1; Forrás2

 

Szerző: Jean Orsolya


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //