','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

Számos kutatás foglalkozik azzal, hogy háziállataink hogyan hatnak ránk, egészségünkre, jóllétünkre, és bizony, az eredményeket látva kijelenthetjük, mindenképpen minőségi változásokat hoznak az életünkbe. Legyen akár egy cica, egy kutyus, vagy például egy törpehörcsög, egy kisállat közelségének rengeteg pozitívuma ismert.

Jobbá tesznek bennünket és csökkentik a magányt

Egy kis kedvencről meg kell tanulni gondoskodni; felelősséget vállalni érte akár úgy is, hogy néha a háttérbe helyezzük a saját pillanatnyi szükségleteinket. Cserébe viszont önzetlenebbé, segítőkészebbé, nyitottabbá és empatikusabbá, így összességében jobb emberré válhatunk általa. Egyedülállóknak, idős embereknek azért is ideális egy háziállat, mert csökkenti a magányosság érzését. Egy ausztrál tanulmány pedig ezt be is bizonyította: a Human Animal Bond Research Institute kisállat-tulajdonosok és nem kisállat-tulajdonosok körében végzett országos felmérése szerint a válaszadók 85 százaléka úgy gondolja, hogy a háziállatokkal való interakció megszüntette vagy mérhetően alacsonyabb szintre vitte az egyedüllét érzését.

Javítják a kapcsolatteremtési és kommunikációs készséget

Egy háziállat biztonságérzetet, önbizalmat ad és kiváló társaság. Ráadásul a kapcsolatteremtést is megkönnyíti. Nem véletlenül alkalmazzák a kutyákat, cicákat, lovakat terápiás állatként olyan gyerekeknél, akiknek kapcsolatteremtési nehézségeik vannak. Egyedülállóknak pedig remek ismerkedési lehetőséget adnak, gondoljunk csak a kutyasétáltatás közben szövődő barátságokra, szerelmekre! És erre már tudományos bizonyíték is van: egy felmérés azt mutatta ki, hogy a kutyagazdik csaknem fele szerzett új barátokat a kutyasétáltatások során, átlagosan négy emberrel ismerkedtek meg séta közben vagy a kutyaiskolában.

Fitten és egészségesen tartanak bennünket

Különösen a kutyatartóknál figyelhető meg jelentős változás fittség tekintetében, a kutyákat ugyanis rendszeresen meg kell sétáltatni, ami legalább naponta kétszeri mozgást jelent a szabad levegőn és ez nagyjából heti nyolcórányi sportaktivitásnak fel meg. Az sem véletlen, hogy oly sok eb válik segítő kutyává a veteránok és a poszttraumás stresszel élők számára. Ennek oka többek között az, hogy már önmagában a kutyasétáltatás javíthatja a hangulatot, valamint csökkentheti a depresszió és a szorongás tüneteit. A legújabb kutatások eredményei pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyával, cicával és más házi kedvenccel töltött idő csökkentheti a stresszhormon termelését is. A depresszióval küzdők életét a kutyatartás teljesen megváltoztathatja, ugyanis míg alapvetően nehezen veszi magát a beteg arra, hogy kimozduljon otthonról, a kutya miatt ez számára kötelesség. Így nemcsak kilép a komfortzónájából, hanem mozog is, a rendszeres testmozgás pedig erős antidepresszáns hatásokkal bír. A fizikai aktivitás endorfinokat szabadít fel az agyban, amelyek energiával töltenek fel és pozitív érzéseket keltenek.

Érzelmileg stabilabbá tesznek bennünket

Egy kis kedvenc ragaszkodása, odabújása már önmagában is lélekemelő érzés. Ám amikor elkezdjük simogatni, a lelki feltöltődésen kívül sok más is történik a testünkben: a tevékenység hatására ugyanis oxitocin (a kötödésért és boldogságérzésért felelős hormon) szabadul fel az agyunkban, ami segít megnyugodni és elűzni a stresszt és az idegességet.

Akinek háziállata van, tovább élhet

Egy 2019-es, az American Heart Association folyóiratban megjelent tudományos munka szerzői arra jutottak, hogy a kutya- és cicatartás a bármilyen okból bekövetkező elhalálozás 24 százalékos kockázatcsökkenésével jár együtt, azokhoz mérten, akiknek nincs kutyájuk vagy macskájuk. A TheHealthy azt írja, a jelenleg rendelkezésre álló kutatások alapján úgy tűnik, ezt két dolognak köszönhetik a gazdik. Egyrészt egy kutya több mozgást követel meg, ezáltal javul a gazdik szív- és érrendszerének egészsége, illetve csökken több krónikus betegség kockázata. Másrészt a kutyák a társas kapcsolatok örömével is megajándékoznak, ami testünknek-lelkünknek jót tesz. Bár a cicákat nem szoktuk sétáltatni, egy 2009-ben napvilágot kutatás szerint, mely a Journal of Vascular and Interventional Neurology nevű folyóiratban jelent meg, a tudósok úgy találták, hogy a macska jelenléte is számos jótékony hatással bír az egészségünkre: a macskatulajdonosok kisebb valószínűséggel lesznek szívinfarktus vagy más szív- és érrendszeri betegségek áldozatai.

 

Szerző: Jean Orsolya

Kép forrása: Pixabay/huoadg5888


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //