','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

A Biatorbágyi Természetbarát és Kerékpáros Egyesület, azaz a BiKE, idén ünnepli megalakulásának harmincadik, jubileumi évét. Az egyesület alapító közgyűlése a régi vasútállomástól nem messze a valamikori Viadukt étteremben volt 1991 decemberében. A fiatal magyar demokrácia akkor új jogszabályi környezetében (1989-ben született meg az egyesülés jogáról szóló II. törvény) a végleges bejegyzés bő egy évvel később 1993 februárjában lett jogerős.

A BiKE második és tízedik születésnapját is a Faluházban ünnepelhették a tagok. A harmincadik évfordulón is itt került sor egy kiállításra, melynek keretében elsősorban képeken lehetett megismerni az eseménydús éveket, néhány tárgyi emlék bemutatása mellett. A túrák és rendezvények során kapott, illetve adott jelvények, kitűzők és pólók mellett egy az alapítás időszakára jellemző Csepel országúti kerékpár is idézte azt a kort, amikor kezdetét vette a máig tartó utazás.

A csapat eddigi története nem csak a kerékpáros túrázásról szólt: huszonöt éven keresztül társrendezőként a Cserhát Baráti Társasággal közösen szerveztük a BIA25 és utóbbi időkben a BIA Felező teljesítménytúrákat, melyek végül Covid-járvány miatt elmaradtak. Kedves emlék még a 2000-es évek elején a FiFiKe által szervezett ETNA ifjúsági napokon való részvétel, ahol jó kapcsolat alakult ki a Biatorbágyi Tájvédő Körrel. A városi kerékpáros eseményeken kívül a helyi, illetve országos kezdeményezésű szemétszedések és a regionális, Budavidék Zöldút túrák és találkozók adtak alkalmat a közös munkára.

Az utóbbi 15 évben a BiKE számos biatorbágyi rendezvényen, szinte bármilyen helyszínen, a így a balatoni tábor előtti parkolóban vagy az alistáli falunapon is felállított kerékpáros ügyességi pályát kisebb és nagyobb kerekezők örömére. Az egyesület közösségi életének tere a túrák és kirándulások mellet a klubnapok melyeknek a Közösségi ház, illetve a Juhász Ferenc Művelődési Központ termei adnak helyszínt. Ilyenkor lehetőség van megosztani az élményeket, megbeszélni a következő túrákat, eseményeket, de jut idő az évszaknak megfelelő hagyományok ápolására is: tökfaragás, adventi koszorú készítése, farsang és egyéb téli tevékenység a négyfal között. Az év végét pedig a szabadban, egy kora esti szilveszteri tekergéssel lehet zárni.

A BiKE története folyatatódik. Az egyesület célja többek között a kerékpározás és a gyalogos túrázás népszerűsítése. Ezek azonban olyan tevékenységek melyeket nem lehet két dimenzióban átélni, hanem ez igazi szabadtéri tevékenység – akár ősszel is!

A Biatorbágyi Körkép októberi számában megjelent írás szerkesztett változata (a szerk.).

Szabó Tamás, BiKE

Kiemelt kép: gardenista.hu


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //