','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

Mellrákot megelőző csodaszer az orvostudomány mai állása szerint sajnos még nem létezik, ám kellő odafigyeléssel, egészséges szokások kialakításával sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a betegség kialakulásának kockázatát.

Egészségtudatossággal a megelőzésért

A betegség szakértői állítják, egészségtudatos életmóddal jelentősen csökkenthető a mellrák rizikója. A new york-i University of Rochester Medical Center tanulmánya szerint rendszeres mozgással, testúlykontrollal és a visszafogott alkoholfogyasztással sokat tehetünk egészségünkért és nagyobb eséllyel előzhetjük meg a daganatos megbetegedéseket. Persze az életmódon túl nagyon sokat nyom a latba genetikai örökségünk is, köztudott ugyanis, hogy a rákra való hajlam örökölhető, amit a rossz szokások csak felerősítenek.

„Nehéz pontosan megbecsülni, milyen mértékben hat egy személyre a genetika, a környezet és az életmód, de azt a tanulmányunk is bizonyította, hogy az egészségesebb életet élő nők még akkor is védettebbek, ha a mellráknak van családi előzménye” – nyilatkozta a kutatás egyik vezetője.

A megelőzés alappillérei

A szakemberek szerint az egészségvédelemnek és a betegségek megelőzésének 4+1 fontos alappillére van:

Normális testsúly

A túlsúly és az elhízás nem csak a rák kialakulásában, de számos egyéb betegség megjelenésében is szerepet játszhat. Ennek az a magyarázata, hogy a gyarapodó testsúllyal emelkedik az ösztrogén nevű női nemi hormon szintje, ami pedig elősegíti a rákos sejtek megjelenését és növekedését. A túl magas testsúly különösen a menopauza után jelent fokozott kockázatot, növelheti továbbá a mellrák kiújulásának valószínűségét is. A testsúly optimalizálása alapvető fontosságú tehát: törekedni kell a rendszeres testmozgásra, és az egészséges táplálkozásra.

Rendszeres mozgás

A rendszeres mozgásnál az a lényeg, hogy olyan mozgásformát válasszunk, amit szeretünk is csinálni. Ám ha kipróbálnánk egy újfajta, esetleg intenzívebb edzést, előtte érdemes szakemberrel konzultálni, fontos ugyanis, hogy az életkorunknak, testalkatunknak és aktivitási szintünknek megfelelő sportot válasszunk. A kezdőknek ajánlott a séta, melynek tempóját és időtartamát az edzettségi szint növekedésével érdemes fokozni és jótékony hatású – akár túlsúllyal rendelkezők számára is- az úszás. Ám bármilyen mozgásformába is kezdjünk, fontos kritérium a rendszeresség, mert csak annak van kimutathatóan pozitív hatása: a lényeg, hogy minél több időt, lehetőleg minden nap legalább fél-egy órát töltsünk testmozgással.

Egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozás védő szerepéről annyit tudni biztosan, hogy a testsúly csökkentése révén fejti ki kedvező hatását – önmagában az étkezési szokások és a mellrák összefüggéseire nincs szigorú bizonyíték. Mindez – valamint az a tény, hogy a jól megválasztott étrenddel számtalan egyéb betegség kockázata csökkenthető –, azonban elegendő érvet jelent a kiegyensúlyozott, változatos, vitaminokban és fehérjében gazdag, ugyanakkor zsírban szegény diéta betartása mellett. Ugyanilyen lényeges, hogy felhagyjunk a szervezetbe káros anyagokat juttató szokásainkkal: kerülendő mind a dohányzás, mind az alkoholfogyasztás, közismert ártalmai mellett mindkettő növeli ugyanis a mellrák kialakulásának esélyét is.

Önvizsgálat és szűrés

A rendszeres önvizsgálat és a mammográfiás szűrővizsgálatokon való részvétel mindenki számára kötelező, függetlenül attól, hogy egészséges életmódot folytat-e vagy sem. A szakmai szervezetek ajánlása szerint 20 éves kor felett havonta ajánlott az emlők önvizsgálata – méghozzá a menstruáció utáni héten- és háromévente az orvosi vizsgálata, majd ez utóbbit 40 éves kor felett évente kellene megejteni. Mammográfiát 30 és 45 éves kor között háromévente, míg 45 és 65 év között legalább kétévente – 50 felett inkább évente – ajánlatos elvégeztetni. A gyógyulási esélyek ugyanis annál jobbak, minél hamarabb felfedezésre kerül az elváltozás, ráadásul minél kezdetibb stádiumú és enyhébb a megbetegedés, annál kisebb orvosi beavatkozásra van szükség.

+1: Genetikai vizsgálatok

Ma már létezik olyan genetikai vizsgálat, amely kimutatja a mellrákra hajlamosító génmutációkat. Amennyiben a családunkban van előtörténete a megbetegedésnek, fontos lehet megismerni, hordozzuk-e az örökletes kockázatot, hogy a genetikai sérülékenységet megfelelő életmóddal, a szűrő- és egyéb orvosi vizsgálatokon való rendszeres részvétellel próbáljuk kompenzálni.

Forrás1; Forrás2; Forrás3

 

 

Szerző: Jean Orsolya


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //