','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

Mi a teendő, ha földlabdás fenyőt szeretnénk idén karácsonykor? Hogyan kezeljük és mi a kiültetés menete, ha véget érnek az ünnepek? Hogyan válasszunk vágott fát, melyik fenyő típust részesítsük előnyben? Kérdéseinkre szakértők válaszoltak.

Mi a teendő a földlabdás fenyővel? Mire kell ügyelni?

A legtöbben az ünnepek előtt 1-2 héttel választják ki a fenyőfát. Ha ezúttal földlabdás vagy konténeres fenyőfát viszünk haza, fontos, hogy az ünnepekig a szabadban vagy fűtetlen, hűvös helyen tartsuk és arra is folyamatosan odafigyeljünk, hogy a földlabdát, illetve a konténer földjét beöntözzük, hogy ezzel biztosítsuk a fa számára az elegendő nedvességet. Amikor bevisszük és helyet keresünk neki, azt a szempontot tartsuk szem előtt, hogy a fűtőtesttől a lehető legtávolabb kerüljön és továbbra is rendszeresen öntözzük. Bár a 20-22 C° nem a legideálisabb hőmérséklet egy fenyő számára, de ne aggódjunk emiatt, mert pár napig épségben átvészeli. Ám 1 hétnél tovább már ne tartsuk bent és ha lehet, vigyük hűvös helyre!

Mit csináljunk a fenyővel az ünnepek után?

Fontos, hogy fagymentes időben ültessük ki a fenyőt. Az ültetőgödör ideális mérete 60 x 60 x 60 cm, az aljára komposztot vagy biohumuszt és oldott talajjavítókat tegyünk, föléje kerüljön a termőföld. Ültetéskor a növényt úgy helyezzük az ültetőgödörbe, hogy a gyökérnyak a talajfelszínnel egy szintben legyen. Az ültetést követően alaposan öntözzük be, a talajt körülötte fenyőkéreggel, darálékkal vagy lombbal takarjuk. Ha fagyott a talaj, fenyőfánkat fagypont körüli helyiségben vagy szabadban, védett fekvésű helyen tartsuk (például szaletli alatt vagy fedett kocsibeállóban). A földlabdát illetve a konténert teljesen takarjuk be geotextíliával, szalmával és várjuk meg az ültetésre alkalmas időt. Ez azt jelenti, hogy ha a tél folyamán a föld felenged, ültethetünk is. Így ez a szívet-lelket melengetően kedves emlékű fa a szokásos gondozás, ápolás mellett még sok-sok esztendőn át díszítheti kertünket.

Milyen vágott fát vegyünk?

Vannak, akiknek megvannak a saját kedvenceik, vannak, akik megveszik a legelső példányt, amit látnak, míg mások napokig azon merengenek, hogy milyen fenyőfát vegyenek. Az utóbbi kategóriával bizonyára sokan tudnak azonosulni, hiszen ki ne szeretné minden évben a tökéletes fenyőt hazavinni, hogy utána meghitt békés karácsonyi hangulatba öltöztethesse. Sorra vettük a leggyakoribb fenyőtípusokat és azok jellemzőit!

Fraser-jegenyefenyő (Abies fraseri)

A Fraser fenyők mutatós, nagyjából 2,5 cm hosszú, puha, ezüstös zöld tűlevelekkel büszkélkedhetnek. Mivel ágaik viszonylag ritkásan helyezkednek el, könnyű feldíszíteni őket és mivel igen erősek, a nehezebb díszeket is elbírják. Általában tökéletes „karácsonyfa” formájúra nőnek, és ha elegendő vízutánpótlást kapnak, akkor még kivágásuk után is nagyon sokáig ragaszkodnak tűleveleikhez, vágott formában is. Földlabdásként érdemes cserépbe tenni és a lakás hűvösebb pontján elhelyezni. 2-3 naponta szükséges öntözni, mert egyébként élettani okokból a növény biológiai ritmusa felborul: azt érzi, tavasz van. Ezért ha kitesszük az ünnepek után, ügyelni kell a fokozatosságra: ha tehetjük néhány napig fedjük le fátyolfóliával.

Nemes jegenyefenyő (Abies procera)

A nemes jegenyefenyő sötétzöld fajta, szép ágformákkal. Ágai erősek, tűlevelei pedig nem túl szúrósak, így a fák könnyen díszíthetők. Illata enyhén citromos, vágott fenyőként nem hullik a levele, földlabdásként szintén szükséges a lakásban való öntözése 2-3 naponta.

Ezüstfenyő, szúrós luc (Picea pungens)

A szúrós luc csinos, hegyes kúp formájúra nő, erős ágainak pedig nem okoznak problémát a nehezebb díszek sem. A szúrós luc jellegzetes ismertetőjele kék levélzete, ami bizonyos fényviszonyok mellett ezüstösnek is tűnhet. Ha szeretjük a kék színt és karácsonyi díszeink is ilyen színben pompáznak, akkor ez a fenyő típus lesz a tökéletes választás!

Kaukázusi jegenye (Normand fenyő)

Tömött, kúpos koronájú fa. Ágai enyhén felállnak, levelei a hajtás felső részén félkörben, kefeszerűen állnak. A fényeszöld, kifelé ívelő levelek fonákján két fehér csík húzódik. Megdörzsölve kellemesen narancsos illatúak. Tartós vágott fenyő, ami földlabdás faként is megállja a helyét. A tapasztalatok szerint a kiültetett egyedek maradnak meg a legjobban.

Közönséges lucfenyő (Picea abies)

Habár nagyon szép, a közönséges lucfenyő nem sokáig képes megtartani tűleveleit, ezért érdemes legfeljebb egy héttel a díszítés előtt beszerezni. A folyamatos vízellátásra ennél a típusnál is nagyon fontos odafigyelni, a gondoskodást meghálálja: nem csak tovább szép marad, de igazi fenyőillatot is áraszt. Azt azonban tudni kell róla, hogy vágott fenyőként kevésbé tartós, míg földlabdával hosszabban eltartható

Szerző: Méder Attila/Jean Orsolya


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //