','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

A Luca-nappal kapcsolatban számtalan népszokás alakult ki, körülötte rengeteg hiedelem és babona kering. Sorra vettük a legnépszerűbbeket és a kevésbé ismerteket.

Luca napjának eredete

December 13-án Szent Lúciára emlékezünk, aki a keresztények által az V. század óta tisztelt szűz és vértanú. Lúcia az ókor Szicília legjelentősebb városának, Siracusának az egyik legelőkelőbb családjából származott. A fiatal lány elkísérte beteg édesanyját a mintegy negyven mérföldnyire lévő Cataniába, Szent Ágota sírjához, hogy gyógyulását kérjék. Imái meghallgatásra leltek, édesanyja meggyógyult, az álmában megjelenő Ágota pedig felajánlotta neki a keresztséget. Lúcia ettől a jeles naptól kezdődően Jézus jegyesének vallotta magát, s elvetette a lehetőségét annak, hogy halandó ember asszonya legyen. Elhagyott vőlegénye ebbe a döntésbe nem tudott belenyugodni, ezért feljelentette a lányt keresztény hite miatt Pascasius fejedelemnél, aki megpróbálta a lányt bálványimádásra kényszeríteni, majd bordélyházban akarta ártatlanságában megszégyeníteni, de a terve meghiúsult. A fejedelem ezután kiadta a parancsot: olajjal és szurokkal öntsék le és égessék el. Ám hiába volt minden, a tűz nem fogott Lúcián. Végül rabtartói elvágták a torkát, de addig nem halt meg, míg imádságát be nem fejezte. Mivel a Lucia név a latin lux, azaz a „fényesség“ szóból származik, nem véletlen, hogy fényhozó Szent Lucáról beszélünk. Hozzá imádkoztak a vakok, a szembetegségben szenvedők, de a földművesek, kézművesek, és a varrónők is, mivel mind hegyes szerszámokkal dolgozott.

A néphit kétféle Lucát ismer: a jóságost (Szent Lúciát) és a boszorkányost (Luca asszonyt). A néphiedelemben az utóbbihoz fűződő népszokások terjedtek el.

Luca napjához fűződő népi hiedelmek

Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi szokás, hiedelem, jóslás, tiltás kapcsolódna, mind december 13-hoz, Luca napjához. Ez a nap épp úgy alkalmas volt termékenység varázslására, mint házasság-, halál- és időjóslásra, vagy bizonyos női munkák tiltására. Luca napját régen gonoszjáró napnak tartották.

  • A népi hiedelem szerint december 13-án éjjel boszorkányok és varázserejű lények járnak az éjszakában, akik elől el kell rejtőznie az embereknek. Régen az állatok fejét fokhagymával dörzsölték be, és keresztet festettek az ólajtóra, mert úgy vélték, az állatok sincsenek biztonságban a gonosz lényektől. A kapuk elé dohányt szórtak, fokhagymát ettek, remélve, hogy a kellemetlen szag elűzi a szellemeket és eldugták a seprűket, nehogy a boszorkányok elrepülhessenek rajtuk.
  • Ezen a napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni, és nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert úgy tartották, hogy az elkért dolgok a boszorkányok kezére kerülhettek.
  • A Luca-napi hagyományok része volt a Luca szék elkészítése. 13-án kezdték el faragni a háromlábú széket úgy, hogy minden nap csak egyetlen műveletet szabadott rajta elvégezni, de szentestére készen kellett lennie. Az éjféli misére magukkal vitték, és ha ráálltak, meglátták a boszorkányokat.
  • Néhány háznál szokás volt pogácsát sütni a család minden tagjának, az egyikbe pedig pénzdarabot rejteni. Úgy tartották, hogy aki ráharap, annak szerencséje lesz.
  • Luca napjára a lányok 12 gombócot főztek, amelyekbe egy-egy férfi nevét rejtették. A gombócokat ez után forró vízbe tették, és amelyik először úszott a felszínre, a hagyomány szerint az tartalmazta jövendőbelijük nevét. A modernebb időkben kis papírcetlikre írtak fel a lányok 12 férfinevet, s minden nap a tűzbe vetettek egyet. Karácsony napjára egyetlen cetli maradt, a jövendőbeli férjük nevével.
  • Luca napkor vetik a lucabúzát. A búzaszemek gyorsan csíráznak, azt tartják, ha Karácsonyra kizöldülnek, jó termés várható.
  • A Luca kalendáriumot az időjárás előrejelzésére használták. Luca-naptól karácsonyig 12 nap van, amelyet a következő év 12 hónapjaként fogtak fel és időjárásjóslást kapcsoltak hozzá. Ilyenkor, minden nap feljegyezték, hogy milyen az időjárás, és ebből következtettek a következő évire. Ha december 13-án havazott, úgy tartották az év első hónapja a január havas lesz.Ha például az ötödik napon esett az eső, akkor az ötödik hónap, azaz május, esős lesz, és így tovább.

Forrás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //