A Körkép Online a közelmúltban interjút közölt Andrész Zoltán, biatorbágyi mestercukrásszal, aki 2023-ban Az Év Iparosa címet nyerte el Pest vármegyében. Karácsonyhoz közeledve közreadjuk két, az ünnephez köthető süteményének a receptjét – a szerk.
MOSZKAUER teasütemény (képünkön)
Hozzávalók
- 750 g durvára tört dió
- 750 g finomra őrölt dió
- 1350 g kandírozott narancshéj kocka
- 1350 g cukor
- 800 g tejszín
- 200 g vaj
Elkészítése
A tejszínt, a cukrot és a vajat felforraljuk. Ha felforrt, akkor ráöntjük a diókra és a narancshéjra, majd összekeverjük. Sütőpapíros lemezre kis halmokat formázunk, majd 200 fokos sütőben 5-8 perc alatt megsütjük. Miután kisült, lehűtjük, majd a talpát étcsokoládéba mártjuk.
ZSERBÓ
Hozzávalók
Tészta
- 900 g liszt
- 450 g vaj
- 150 g porcukor
- 75 g élesztő
- 1 db tojás
- 5 dl tejszín
- csipet só
Töltelék
- 500 g darált dió
- 250 g porcukor
- 1 rúd vanília magja
- 1 db citrom reszelt héja
- baracklekvár (házi készítésű)
Máz
- 300 g étcsokoládé (min. 50%-os)
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, három részre osztjuk, majd fél óráig pihentetjük. A töltelék hozzávalóit szárazon összekeverjük. Kinyújtjuk az első tésztát, megkenjük baracklekvárral, majd a töltelék felét egyenletesen rászórjuk. Kinyújtjuk a második tésztát, rátesszük, ezt is megkenjük baracklekvárral, rátesszük a maradék diótölteléket. Erre jön a harmadik tészta, amit villával megszurkálunk. Szobahőmérsékleten fél órát pihentetjük, majd 180 °C-os sütőben 40-45 percig sütjük.
Még forrón nyújtófával óvatosan átmegyünk rajta, hogy egyenletes legyen. Amikor kihűlt, ráteszünk egy másik tepsit, megfordítjuk, hogy az a fele legyen felül, amin sült, így egyenletes lesz. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk és egyenletesen a tésztára kenjük.
Lejegyezte: J.O.
Kép: Annuskám receptje