','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

Tíz éves a Biatorbágyi Kertbarát kör

Nem tudok meghatódottság nélkül gondolni a kertbarát kör megszületésére, hiszen az első kis közösség volt, amit elindíthattam a Faluház keretében. Tíz év telt el azóta, hogy Bálint Erikával ötleteltünk, miként fogjuk össze a Legszebb konyhakertek verseny résztvevőit és a városban található közösségi kertek kertészeit. Néhány többé-kevésbé sikeres év után kialakult egy stabil kis közösség, amelynek már szokásai, sőt hagyományai voltak. Egymás kertjeinek rendszeres látogatása, az év eleji magbörze, a júniusi kerti parti és persze a karácsony. A beszélgetéseinknek is kialakult egy rendje, már tudtuk, hogy ki miben jó, és mindig elcsodálkoztunk azon, hogy egy-egy problémára mennyi megoldást tudunk összehozni közösen. Viszont egyre inkább éreztem, hogy szakmai vezető kellene a csoport az élére. Egy olyan szakember, aki segítőként, tanácsadóként mindig is ott állt a klub mögött, csak ki kellett várni, hogy 2018-ban átadhassam Ujvári Gabriellának a stafétabotot. Gabi így emlékezett vissza az évtizedes múltra, idézve a jelent is:
„Megtisztelő volt számomra Szolnoki Brigitta, és a Faluház igazgatónője, Szádváriné Kiss Mária felkérése a Kertbarát kör vezetésére. A kis csapat hamar befogadott, elfogadott. A beszélgetések mellett igyekszem a kertészet minden területe iránt érdeklődőknek megfelelő programokat, előadásokat szervezni. Az évek során sok szakember, egyetemi oktató is vendégünk volt, az ő előadásaik mindig bevonzottak új tagokat közösségünkbe, amely mára kb. százötven főt számlál. A hírlevelek mellett a Faluház programfüzetéből és Facebook-oldaláról lehet tájékozódni a rendezvényeinkről. Szeretettel várunk mindenkit a március 9-én, szombaton, 10 órakor kezdődő, vetőmagbörzével egybekötött jubileumi ünnepségünkre is. Vendégeink, előadóink között köszönthetjük a MagHáz Egyesületet, a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési- Központot, Lechner Judit kertészmérnököt, szakírót, tőlük megtudhatjuk, hogy miért fontos a biológiai sokféleség, és miért létfontosságú, hogy legyen saját vetőmagunk. Dr. Herczeg Ágnes, aki kert- és kultúrtörténeti utazásra visz bennünket, Halmos Monika, a virágkonyha hazai szakértője, az ehető virágok világát ismerteti meg velünk. Dr. Szalai Zita a permakultúra lényegét tárja fel előttünk.”

Szolnoki Brigitta

kiemet kép: Kertbarát kör


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //